Payrolling
Payrolling is het uitbesteden van de juridische aspecten rond het werkgeverschap. Hierbij houdt u de volledige regie rondom de werving & selectie en begeleiding van uw medewerkers zelf in handen. Kenmerkend voor payrolling is dat u uw werknemers niet op uw eigen loonlijst zet maar op de loonlijst van Admindeta. Hierdoor besteedt u alle administratieve verplichtingen en financiële risico’s die gepaard gaan met het werkgeverschap uit. U vervult de rol van werkgever in de dagelijkse praktijk en Admindeta is de juridische werkgever van uw personeel.
Bij payrolling geeft een bedrijf de verantwoordelijkheid voor zijn werkgeverschap uit handen en komt het personeel in dienst van een salariëringsbedrijf. De werkgever besteedt juridische en administratieve aangelegenheden zoals de salarisadministratie, afdracht van sociale premies en bijvoorbeeld pensioenen uit aan een payrollonderneming.
Geen uitzendbureau
Verschillen tussen payrolling en uitzendarbeid zijn dat in het geval van payrolling het inlenende bedrijf de werknemer zelf werft en dat de terbeschikkingstelling door het payrollbedrijf veelal voor onbepaalde tijd is of voor de duur van een project.
Naast personeel en uitzendbureaus is payrolling ook geschikt voor freelancers, die geen verklaring arbeidsrelatie (VAR) hebben. De payrollondernemingen nemen de freelancers in dienst en verzorgen de facturatie aan de opdrachtgever en de salarisadministratie. De freelancer behoudt zo de vrijheden van het ondernemen (het op zoek gaan naar/aannemen van nieuwe opdrachten, bepalen tarief enz.) maar heeft tevens de zekerheden van loondienst (terugvallen op het sociale vangnet).
Payrolling voor zelfstandigen
Steeds vaker werken freelancers en ZZP’ers via payrolling dienstverleners. Zij verzorgen de loonverwerking en de afdrachten voor loonbelasting en sociale premies. Zo nemen zij de administratieve rompslomp uit handen, waar je niet op zit te wachten. Payroll dienstverleners laat bedrijven, freelancers en ZZP’ers op een correcte manier samenwerken.
Voor freelancers en ZZP´ers klinkt het vaak wel aantrekkelijk, payrolling. Geen gedoe met facturen, maar aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening bijgeschreven. Dat scheelt administratie. En er is nog iets wat veel freelancers en ZZP’ers fijn vinden: omdat je feitelijk gewoon in dienst bent, heb je alle voordelen die normale werknemers ook hebben als het gaat om sociale verzekeringen. Voor de uren dat je in dienst bent, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.
Voordelen
• De administratie wordt overgenomen
• De facturatie en het debiteurenbeheer wordt van je overgenomen
• Je hebt geen KvK-inschrijving of BTW nummer nodig, en kunt dus snel starten
• Je kunt voor één opdrachtgever werken
• Je krijgt snel je geld. Met payroll heb je dus meer financiële zekerheid, meer gemak, en houd je meer tijd over voor je vak
Nadelen
Maar payrolling heeft niet alleen voordelen. Een opdrachtgever die betaalt via payrolling kan fiscaal nadelig zijn voor jou als ZZP’er. Je loopt het risico om de fiscale voordelen die je hebt bij de Belastingdienst te verliezen. Hoe werkt payroll in de praktijk?
1. De freelancer vindt zelf zijn opdrachtgevers. Samen met hen maakt hij afspraken over het werk en het tarief
2. De freelancer geeft aan het payroll bedrijf door hoeveel uur hij gewerkt heeft en voor welk tarief
3. Bij akkoord van de opdrachtgever maakt het payroll bedrijf het geld aan de freelancer over
4. Het payrollbedrijf stuurt de rekening naar de opdrachtgevers